søndag den 23. marts 2014

Har ME patienter auto antistoffer mod hypothalamus???

Den engelske forening Invest in ME, der står bag de årlige internationale ME konferencer i London, oplyser på deres hjemmeside, at forskerne vil lede efter auto antistoffer mod hypothalamus hos ME patienter. Man vil samtidig kigge efter antistoffer mod cytokiner.

Dette projekt vil støtte op om forskningen i Rituximab behandling af ME patienter, idet Rituximab fjerner de antistofproducerende B celler, og hermed generelt har en effekt på autoimmune sygdomme.

Men lige nu er det hypotese, og Invest in ME skriver, at studiet vil tage 15-18 måneder og yderligere 3 måneder til analyse og publicering af en artikel med resultaterne. Det bliver spændende, om forskerne kan finde noget.

Hypothalamus er den nederste del af mellemhjernen, hvorfra hypofysestilken udgår. Området består af en række kerner, som er centre for den overordnede styring af det autonome nervesystem (fx i forbindelse med regulering af blodtryk, kropstemperatur, appetit og tørst).

Der er flere ting, der er interessant ved at forskerne vender deres opmærksomhed mod hypothalamus. ME patienter har ofte den autonome dysfunktion Postural Ortostatisk Takykardi Syndrom (POTS)  som ko-morbiditet.

Autoimmune sygdomme kan somme tider udløses af infektion eller vaccine. Det er lidt mindre kendt, at der faktisk også kan påvises visse typer af auto antistoffer efter hovedtraumer.

Denne artikel: Investigation of antihypothalamus and antipituitary antibodies in amateur boxers: is chronic repetitive head trauma-induced pituitary dysfunction associated with autoimmunity?, oplyser, at hos sportsfolk, der bliver udsat for gentagne stød mod hovedet, kan der påvises auto antistoffer.

Således blev der fundet antistoffer mod hypothalamus hos 13 ud af 61 boksere (21.3%), og antistoffer mod hypofysen hos 14 ud af  61 boksere (22.9%).

Det bliver endnu mere interessant, når man læser denne artikel: Autonomic dysfunction presenting as postural tachycardia syndrome following traumatic brain injury.

POTS kan udvikles efter infektion, og for nylig er udvikling af POTS sat i forbindelse med HPV vaccine. Og så denne artikel med, at POTS også kan udvikles efter hovedtraume.

Der er ligesom nogle sammenhænge her, som ser meget spændende ud.

Og det er kun toppen af den viden, som vi skal til at sætte os ind i med dette lille hint fra Invest in ME, om hvad retning forskningen nu tager. 

FORDI der er flere interessante sammenhænge. Bloggeren Cort Johnson har twittet: TWEETING THE STANFORD SYMPOSIUM FOR CHRONIC FATIGUE SYNDROME

Han har twittet, at forskerne har fundet forhøjede niveauer af leptin hos ME patienter. Leptin er et hormon, der påvirker hypothalamus. Højt niveau af leptin hang sammen med mere udmattelse hos ME patienterne. Vi må afvente den videnskabelige artikel til at se nærmere på den sammenhæng.

Men så er det, at man ikke kan lade være med at google, om der mon skulle være nogen generel sammenhæng mellem leptin og autoimmunitet. Jeg fandt lige den her artikel: Is leptin a key mediator in the link between immune responses and metabolism in autoimmune diseases of the central nervous system?

Vi skal naturligvis ikke benytte de her informationer til at drage forhastede konklusioner. Den sporadiske viden, som jeg har samlet her, skal blot anvendes til at blive nysgerrig og søge mere viden. Hvis vi skal have løst ME gåden, er vi nødt til hele tiden at kombinere viden på forskellige måder og se om det fører til troværdige hypoteser, som er værd at teste ved videnskabelige forsøg.


Jeg håber så meget, at Danmark også snart ”kommer ind i kampen” og kan bidrage til forskningen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.