søndag den 2. marts 2014

ME, POTS og autoimmunitet

Jeg har tidligere skrevet om sammenhængen mellem Myalgic encephalomyelitis (ME), Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS) og forskningen i, at disse sygdomme kan have en autoimmun ætiologi.

Der er udkommet et par nye artikler, der igen bekræfter denne sammenhæng.

I artiklen, Renin–aldosterone paradox in patients with myalgic encephalomyelitis and orthostatic intolerance, er der undersøgt ti ME patienter. Fire ud af disse ti ME patienter have også diagnosen POTS.

I et andet studie Autoimmune Basis for Postural Tachycardia Syndrome er der udelukkende undersøgt POTS patienter. Her fandt man auto antistoffer mod noget, der hedder adrenerge receptorer: Det er proteiner, som sidder på ydersiden af cellemembraner. Hormonerne adrenalin og noradrenalin bindes til disse receptorer og indvirker herved på cellerne. Og dette er med til at regulere kredsløbet.

Receptorerne opdeles i to grupper: alfa- og beta-adrenerge receptorer. De forkortes til α-AR og β-AR. Når man så igen skal underinddele disse receptorer, sætter man et tal på.

POTS patienterne i undersøgelsen havde α1AR, β1AR og β2AR autoantistoffer. Disse auto antistoffer forstyrrer den normale regulering af kredsløbet og giver POTS.

Hvis man klikker ind her på figuren, er den mulige mekanisme forklaret.

Den internationale dysautonomia blog har også prøvet at forklare (på engelsk) studiet på en nem og overskuelig måde: New evidence of autoimmunity in POTS!

Disse nye studier er igen en påmindelse om, at der er behov for mere forskning i ME og POTS, så sygdomsmekanismerne kan bliver klarlagt, og der kan bliver fundet egnede behandlingsformer for disse invaliderende tilstande.


Tidligere blogpost om emnet: 
POTS, ME/CFS, HPV vaccine bivirkninger og autoimmunitet

Mere viden: 
Billede med oversigt over adrenoreceptorene

Oversigt over det autonome nervesystem

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.