mandag den 1. april 2013

Fødevare intolerance i ME/CFS

Dr. Robert H. Loblay fra Royal Prince Alfred Hospital i Australien har i mange år arbejdet med immunologi, allergi og fødevare intolerance. Han har udarbejdet dette fremragende dokument:

The Role of Food Intolerance in Chronic Fatigue Syndrome

Det er værd at kigge igennem, hvis man kan engelsk. Her vil jeg kort gengive lidt fra dokumentet:

Naturlig forekommende kemikalier i vores mad, som kan fremprovokere negative reaktioner er salicylater, biogene aminer og glutamat.

Salicylater, sammen med mange andre benzoesyre derivater, findes i forskellige koncentrationer i de fleste frugter og grøntsager, nødder, krydderurter og krydderier, marmelade, honning, te, kaffe, vin og mange andre fødevarer. En gennemsnitlig vestlig kost vurderes til at indeholde melleme 10 og 100 milligram om dagen af naturlige salicylater.

Biogene aminer er til stede i chokolade, ost, fiskeprodukter, ældet eller forarbejdet kød, bananer, appelsiner, avocado, tomater, vin og øl, mm.

Frit glutamat (dvs. ikke-proteinbunden) er til stede naturligt i fødevarer såsom tomater, champignon, oste, saucer, bouillonterninger, kødekstrakter og gær ekstrakter.

Noget der er væstentligt at forstå er, at hvis man reagerer på nogle af disse indholdsstoffer i maden, så er det den samlede mængde, som man reagerer på. Dvs man reagerer, når "bægeret flyder over". Og så kan man henledes til at tro, at det er det sidst indtagne levnedsmiddel, som man ikke tåler.

Dette er anskueliggjort ved figuren fra side 4 i dokumentet. Figuren viser, at en person har indtaget flere måltider: Ost, banan, ost, tomat, appelsin og så til sidst chokolade. Og ved indtagelse af chokolade, så er grænseværdien for kroppen nået, og der udløses symptomer på fødevare intolerance. Men havde indtagelsen af levnedsmidler været i en anden rækkefølge, ville personen have reageret på ost i stedet.

Det er derfor, at det kan være så svært at finde ud af, hvis og når man oplever fødevare intolerance. Det kan også medføre, at man udelukker sunde levnedsmidler fra kosten, fordi man har oplevet at reagere på dem. Så fødevare intolerance kan være en svær én at greje! Så det er en god idé at finde en læge med forstand på emnet, så man ikke forfalder til en ensidig kost.

Ydermere skriver Dr. Loblay, at en fødevare intolerance kan udvise tilbagevendende influenzalignende symptomer, der let forveksles med en "kronisk virusinfektion".

Jeg kan varmt anbefale, at man læser Dr. Loblays artikel. Men inden da, skal man lige huske at give et bidrag til ME and YOU indsamlingen, så vi kan få det der Rituximab forsøg i gang!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.