lørdag den 16. marts 2013

Projekt om mekanismer bag udmattelse og smerte hos ME patienter

Professor Roland Staud fra University of Florida er projektleder for følgende projekt:


Af projektbeskrivelsen fremgår det, at ME/CFS patienter har betydelige abnormiteter i intramuskulære metabolitter efter en standardiseret øvelse udfordring. Herudover er metabolit udstrømningen fra ME/CFS muskler betydeligt lavere end hos raske kontrolpersoner umiddelbart efter træning.

Forskerne mener, at ophobning af disse metabolitter resulterer i stimulering af ERGOreceptors (ERGO) (afferente nerver, som er følsomme over for muskel metabolitter) og nociceptorer i muskler. Herved aktiveres det autonome nervesystem, HPA-aksen og mekanismer for udmattelse og smerte.

Hypotesen er således, at disse reaktionsveje er blevet sensibiliseret hos ME/CFS, og det resulterer i forstærkning af perifere signaler til centralnervesystemet.

De forsøgs og målemetoder man vil benytte hedder: Post-handgrip regional circulatory occlusion (PH-RCO) og quantitative sensory testing (QST).

I forsøget vil man også prøve at reducere ERGO signaleringen i ME/CFS patienters muskler ved at indsprøjte lidokain (lokalbedøvende middel). Foreløbige undersøgelser har vist, at sådanne indsprøjtninger reducerer udmattelse og smerte.

For at vurdere de neurale korrelationer til udmattelse og smerter i ME/CFS patienter vil forskerne udføre funktionel hjernescanning (fMRI) ved hjælp af arteriel spin-mærkning (ASL). De vil også benytte fMRI til at karakterisere ændringer i den cerebrale (hjernen) blodgennemstrømning i ved PH-RCO testen.

Derudover vil forskerne gennemføre neurale konnektivitetsanalyser af hviletilstanden af neurale netværk før og efter PHRCO testen. Samlet set vil projektet bidrage med at beskrive det perifere og centrale nervesystems bidrag til kronisk udmattelse og smerter hos patienter med ME/CFS.

Projektet startede 26. september 2012 og slutter 30. juni 2017.

Professor Staud Roland har tidligere beskæftiget sig med de perifere og centrale mekanismer i træthed i både inflammatoriske og ikke inflammatoriske reumatiske sygdomme:
Peripheral and central mechanisms of fatigue in inflammatory and noninflammatory rheumatic diseases

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.